2007

 

Släktföreningen Rut-Olles firade 20-års jubileum

Lördagen den 4 augusti 2007 samlades en skara av ca 85 medlemmar på på Ers Jonsgården i Västerråå utanför Hudiksvall.

Thomas Sverker berättade roligheter och hemskheter om släkten, uppträdande av Charliene och Emil, tipspromenad med kniviga frågor samt en otroligt god middag gjorde nog de flesta nöjda med programmet.

En liten utställning fanns över släktens medlemmar och öden. Man kunde ta med sig gamla som nya kort, allt som kan vara av intresse för föreningens arkiv. De scannades på plats av Gunilla Hermander och förhoppningsvis kommer de finnas nedladdningsbara på släktens hemsida. Vi vill gärna få gamla släktkort, på gårdar, på personer, bröllopskort m.m. för att lägga in i släktens arkiv.

Släkträffstema : Släkten och Häxorna !

En av våra förfäder regementsskrivaren Erik Isacsson- Backman kom att tillsammans med sina barn att spela en central roll i de häxprocesser som på 1670-talet drabbade Hälsingtuna. Bland de anklagade fanns våra släktingar och bland de som anklagade och dessutom lyckades med att få "häxor" att slutligen hamna på bålet var vår anmoder Magdalena Backman. Hon var vid detta tillfälle endast 8 år gammal.

Häxor, Häxor, Häxor !!!!
Året var 1673, rykten spreds över landet. Kvinnor som var annorlunda eller illa omtyckta utpekades som häxor. Överallt i landet tändes häxbålen. Värst var det i Dalarna detta år, men allteftersom rykten spreds kom även anklagelserna och vidskepelsen till Hälsingtuna. I Hälsingtuna dömdes till slut åtta kvinnor till döden. De som användes som vittnen i rättegångarna var barn i åldrarna 3-20 år och här kom Erik Isacssons fem barn att spela en stor roll. Varför lär vi aldrig få veta, kanske berodde de på att deras (styv)morfar var kyrkoherde i socknen? Barnen var 1673 i följande åldrar: Brita 11 år, Malin 7 år, Karin 6 år, Isak 4 år och Mårten 5 år. En av de utpekade var grannfrun änkan Gölug i Finflo.

Gölug 70 år gammal, hade bekänt sitt avfall ifrån Gud och tillstod sig vid förhöret att föra barn. Hon kunde dock inte tala om vem som lärt henne, trots att rätten vinnlade med mycken möda att försöka få henne att avslöja detta. Hon anklagades nu av ett tiotal barn, främst från Finflo, varav de yngsta var 4-5 år. Barnen klagade gråtande att de flera gånger varje natt förs till Blåkulla av Gölug. Änkan föll då på knä och bad till Gud att han ville hjälpa henne med en sann bekännelse. Hon beklagade sig att hennes bröst var så förstoppat att hon knappt kunde prata. Hon blev då förd till en avsides kammare där hon av några bekanta försökte förmås till en sann bekännelse. Under tiden fördes alla barn med föräldrar in i rättsalen och beklagade sig under jämmer och gråt de "bedröveliga färdemålen" om nätterna. "Barnen säga de vilja att bödelen skulle avliva trullkäringarne och lärir deras själar pinas i helvettit, ty de vilja vara Guds barn."
Gölug uppmanades återigen att säga sanningen och att avslöja den som lärt upp henne. Då svarade hon att hon skulle gärna säga det om hon det visste och att hon inte kunde neka till att ha fört barn eftersom barnen sagt så. Änkan Gölug dömdes att mista livet och hon var inte ensam………….

 den 20 december 2007, thomas

Thomas Sverker --> Nås lättast på jets(@)telia.com (ta bort () runt @

Powered by umbraco