DNA-forskning kan ge otroliga resultat

Tänk att kunna bevisa släktskap med en stenåldersmänniska eller varför inte med någon i alla dessa järnåldersgravar som Hälsingland är fullt av. En del har minsann lyckats med det !

En 9000 år gammal släkting (Uppdaterad 2008-08-09)

Framstegen som görs med DNA är fantastiska. Redan för 10 år sedan (1997) kunde man göra följande fantastiska undersökning med ett för historieforskningen otroligt intressant svar.

En engelsman har nu lyckats hitta en förfader som levde för 9000 år sedan. Det motsvarar ca 300 generationer. Historien utspelades i byn Cheddar i grevskapet Somerset i sydvästra England som mest känd som hemort för Cheddarost. I Cheddar finns en ravin med flera grottor och in en av dem upptäcktes 1903 det äldsta bevarade hela skelettet i England. År 1997 utförde man ett genetiskt experiment och jämförde "Cheddar- mannens" DNA med DNA-prover tagna från lokalt bosatta personer i trakten, vilkas familjer bott där mycket länge. En av dessa personers DNA stämde överens med Cheddar-mannens ! De har en gemensam anmoder på raka mödernet. Detta var en otroligt intressant upptäckt.

Cheddar-mannen levde som en jägare och samlare uppskattningsvis ca 7150 f. Kr. Man vet att då hade Englands befolkning ännu inte hade börjat odla jorden. Att denne ättling bor kvar på samma ställe 9000 år senare är mycket intressant för de historiker, som länge har funderat på om jordbruk infördes av inflyttande nya folkstammar. DNA-testet antyder att det faktiskt var jägarna och samlarna som själva lärde sig att bruka jorden !  

Kan det varit likadant i Sverige ?

Läs hela artikeln här

Läs mer om ämnet på nättidningen RÖTTER

Nu äntligen är det gjort !

Jag beställde i somras ett DNA-kit från den USA-baserade Sorensen Molecular Genealogy Foundation och nu skall det ske. Jag skall snart få fram mitt DNA och hur mina "haplogrupper" ser ut. Lyckades även få hustruns kusinhustru att ansöka hon med. Det är gratis mot att man skickar in sin antavla ett antal generationer. Som kille får man både fädernet och mödernet analyserat (X och Y) medan man som tjej enbart får mödernesidan (X). Detta innebär att man får försöka förmå även äldre anförvanter att ta testet för att även få DNA för andra grenar i släktträdet en de på rakt fäderne eller rakt möderne.

Tycker du absolut skall läsa vad Leif Boström skriver om sina DNA-upplevelser. Åtminstone blev det en trigger för mig.

Andra länkar

En trevlig hemsida där han som har den (Anders O Blomberg) har undersökt sitt DNA

National Geographics världsomspännande undersökning - delta du med

http://www.vasabladet.fi/story.aspx?storyID=2429den 9 augusti 2008, thomas

Thomas Sverker --> Nås lättast på jets(@)telia.com (ta bort () runt @

Powered by umbraco